Terugroep acties? Nooit meer verkeerd geëtiketteerd! 23 augustus 2022

Terugroepacties, je hoort ze in het nieuws van supermarktketens of fabrikanten van onder andere levensmiddelen.


Uit veiligheid en voorzorg worden consumenten opgeroepen levensmiddelen waarvoor de terugroepactie geldt, weg te gooien of te retourneren. Op zich lijkt dat een vrij eenvoudige boodschap. De impact in de supply chain van fabrikant tot consument is daarentegen enorm. 

Het risico dat een consument kan lopen staat voorop. Het consumeren van allergenen als ei, vis, pinda, noten, mosterd en koemelk, kan desastreuse gevolgen hebben voor de gezondheid van de consument.

Sustainability vormt een ander belangrijk aspect. In een wereld waar voedselschaarste niet afneemt, wil je zeker geen voedsel verspillen. In veel gevallen is er sprake van een verkeerd etiket of een verkeerde verpakking. Dit leidt er toe dat het levensmiddel in de vuilnisbak eindigt, ondanks dat het vers en veilig is om (door de juiste consument) geconsumeerd te worden. Terugroepacties houden diverse medewerkers in de supply chain bezig. Medewerkers die binnen de huidige arbeidsmarkt schaars zijn en die ook andere taken te vervullen hebben. En niet op de laatste plaats, het oplopen van imago schade. In het geval van een terugroepactie rondom een huismerk, ligt die pijn volledig bij de supermarkt. En anders wordt de smart gedeeld met de levensmiddelenfabrikant. Beide partijen komen zo liever niet in het nieuws.

Met Mixed-up detectie onmogelijk!

Binnen een geautomatiseerd proces is het met Vierpool’s Mixed-up detectie onmogelijk dat een verkeerde verpakking of etiket om je product komt. En je leest het goed: onmogelijk! Mixed-up detectie is verkrijgbaar in verschillende varianten. Elke variant detecteert of je product in de juiste verpakking wordt verpakt of met het juiste etiket of label is voorzien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van camera technologie op basis van 1D barcodes, 2D codes of patroonherkenning.

Hoe werkt Mixed-up detectie?

Vierpool’s Mixed-up detectie wordt gekoppeld met het bovenliggende automatiseringssysteem van de producent. De camera ontvangt via die koppeling de juiste data, welke de informatie bevat die op een verpakking of etiket moet staan. Zo wordt iedere verpakking die passeert gecontroleerd of deze voldoet aan de data afkomstig uit het bovenliggende automatiseringssysteem. Blijkt uit controle dat de data voldoet, dan mag de verpakking door. Voldoet de data niet, dan stuurt de Mixed-up detectie een signaal uit waarmee één individueel product kan worden uitgestoten. Andere mogelijkheid die voor komt, is dat datzelfde signaal gebruiken om de baan te stoppen en een medewerker het afgekeurde product uit te laten nemen.

Ook wanneer data niet goed wordt gelezen (zogenaamde No Read), leidt dit tot een uitgangssignaal. Hoe dan ook is de fabrikant 100% zeker dat al zijn etiketten en verpakkingen gecontroleerd haar fabriek verlaten.

Ben je benieuwd, welke efficiency slagen we aan jullie supply chain kunnen toevoegen? Neem dan contact met ons op via 0346-594 555 (afdeling verkoop) of kies deze link en laat uw bericht achter. Een van onze medewerkers neemt vervolgens contact met u op.

Sensoren, Safety, Machine Vision, Auto-ID nieuws
het volledige nieuwsarchief