In 6 stappen naar de juiste barcodescanner – deel 1 “de handscanner” 24 oktober 2018
Barcodescanners – en dan meer specifiek handscanners – zijn er in vele soorten en maten.
Het aantal aanbieders maakt de keuze niet gemakkelijker. Hoe kiest u de juiste scanner voor uw operatie? Onderstaand 6 punten waar u op moet letten bij de aanschaf.
1. De toepassing
De eerste vraag die u uzelf dient te stellen en te beantwoorden bij de keuze van een handscanner is: Wat wil ik scannen en in welke omgeving? Een simpele vraag waarover in de praktijk vaak niet voldoende wordt nagedacht.
Een toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Barcodescanner in een magazijn dienen robuust te zijn, met andere woorden ze moeten tegen een stootje kunnen. Een barcodescanner die gebruikt dient te worden in een vrieshuis moet daarnaast tegen temperaturen ver onder het vriespunt kunnen maar ook bestand tegen de temperatuurovergang en condens afzetting wanneer u met de scanner het vrieshuis verlaat.
2. Welke (bar)code moet u scannen?
1D of 2D. Dat is de vraag. Het antwoord bepaalt de keuze van de scan optiek. 1D is de barcode die we allemaal kennen van onder andere de supermarkt als de code met het verticale zwarte streep patroon. De meest voorkomende 1D code zijn de GS1-128 (dit is de opvolger van de EAN-128) en de Code 39. Deze codes zijn met iedere 1D laserscanner te lezen. 2D codes bestaan uit allemaal kleine blokjes en kunnen veel meer informatie bevatten dan 1D barcodes. 2D codes zijn alleen leesbaar met een imager. Een voordeel van 2D codes is dat deze ook nog leesbaar is als een deel van de code beschadigd is. Voorbeelden van 2D codes zijn DataMatrix codes, PDF codes en QR codes.
3. Welk type scanner
Scanners zijn in te delen in laserscanners en imagers. De hedendaagse tendens gaat steeds meer richting imagers. Voordeel van een imager is de flexibiliteit omdat een imager zowel een 1D als een 2D code kan scannen. Daarnaast zitten in een imager geen bewegende delen wat de robuustheid van de scanner vergroot.
4. Scanafstand
Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:
- High Densitiy (ca 20cm)
- Standaard Range (ca 70cm)
- Long-Range of Auto-Range (ca 16m)
De Long-Range of Auto-Range scanners worden met name gebruikt om vanaf een heftruck een pallet en/of locatielabel te scannen.
5. De mening van de gebruiker
Voor de medewerker – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner één van de belangrijkste aspecten van dit gereedschap. Ook het gewicht, het draaggemak en de batterijduur spelen daarbij een rol. De denken valt hierbij aan een in de hand te dragen scan-pistool maar ook een in een handschoen geïntegreerde barcodescanner is mogelijk. De scanhandschoen biedt voordeel bij scan-intensieve processen waar de gebruiker ook zijn handen vrij moet hebben.
6. Kijk vooruit
De juiste keuze is niet enkel de keuze van vandaag. Vraag u af hoe en wat u in de toekomst wilt gaan scannen.
Voor hulp bij de keuze van de juiste barcodescanner, kunt u uw gegevens achterlaten via de persoonlijke AUTO-ID advies button hiernaast, waarna wij contact met u opnemen. Zelf bellen mag natuurlijk ook, wij zijn bereikbaar onder nummer 0346-594 555 (afdeling Verkoop).