Zorgsector kiest voor uniforme barcodering 1 mei 2013
GS1-standaard wordt de norm voor de gezondheidszorg. De standaardisering in codering moet leiden tot een efficiëntere logistiek en goedkopere zorgsector. Ruim 30 internationale zorgpartijen sluiten zich aan.
Edith Schippers, Minister van VWS drong al langer aan op invoering van een uniforme barcodering voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Aan dat verzoek is nu gehoor gegeven. Ruim 30 internationale zorgpartijen hebben hun handtekening gezet onder de deal die moet leiden tot 1 uniforme coderingsnorm voor de zorgsector. De omschakeling naar een uniform codering moet leiden tot een betere stroomlijning van het logistieke proces. Ook wordt de transparantie van fabrikant tot patiënt verbeterd, is de verwachting van de deelnemende bedrijven. Andere belangrijke voordelen van een standaard coderingssysteem zijn: het terugdringen van het aantal medicatiefouten, betere track en trace van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, efficiëntere voorraadbeheer en het tegengaan van vervalsing van medische producten.
Deelnemende bedrijven
De bedrijven die kiezen voor GS1 en in Nederland actief zijn: 3M, Abbott, Apotex, Axway, Baxter, Bayer, BD, B.Braun, Boehringer Ingelheim, Canadian Generic Pharmaceutical Association, Cardinal Health, CH2, Covidien, Fedefarma, Fresenius Kabi, Johnson & Johnson, McKesson, Mölnlycke, Novation, Pfizer, Premier, RX360 and Sanofi Pasteur. GS1 Internationaal richt zich op de key manufacturers . Hoe groot deze groep is ten opzichte van het totaal in Nederland is niet bekend, maar duidelijk is dat hier gekozen is voor bedrijven met een groot marktaandeel in omzet, aldus Jolanda van Heukelom van GS1 Nederland. "Als het merendeel werkt met dezelfde uniforme barcode zullen kleine leveranciers vervolgens aansluiten."
Patiëntveiligheid
De standaardisering komt voort uit het rapport "Strength in unity: The promise of global standards in healthcare" van Mc Kinsey & Company. In dit rapport staat dat én de patiëntveiligheid aanzienlijk wordt verbeterd én kostenbesparingen worden gerealiseerd, wanneer partijen in de zorg gebruikmaken van één enkele wereldwijde standaard. De invoering van één uniform systeem kost beduidend minder dan het in stand houden van twee of meer systemen. Het gebruik van één uniforme standaard door de hele zorgketen kan 22.000 – 43.000 levens redden en 0.7 – 1.4 miljoen patiënten met een handicap voorkomen, zo stelt Mc Kinsey. Een bijkomende voordeel is dat hierdoor de kosten met 40 – 100 biljoen dollar worden teruggebracht, aldus het onderzoeksbureau.
Politieke druk
De standaardisering van codering in de zorgsector speelt al jaren. Dat de standaardisering nu van de grond komt, komt volgens Heukelom onder meer de grotere politieke druk. De EU komt binnenkort met een richtlijn over het onderwerp. Diezelfde politieke druk zal volgens Heukelom er ook voor zorgen dat ziekenhuizen en fabrikanten sneller zullen switchen naar GS1 codering. Volgens informatie van GS1 Nederland is inmiddels ruim de helft van de universitair medische centra in Nederland overgestapt op het scannen van de GS1-barcode. Bij de overige ziekenhuizen zijn er echter nog nauwelijks ontwikkelingen of implementaties waar te nemen. Voor de fabrikanten van geneesmiddelen geldt dat circa de helft uniforme barcodes aanbrengt op geneesmiddelen. Voor de fabrikanten van medische hulpmiddelen geldt dat op ongeveer 60% van de medische hulpmiddelen een GS1 barcode is aangebracht.
-> Voor meer informatie, neem contact op met onze afdeling Verkoop op tel: 0346 - 594 555.
Bron: www.logistiek.nl